queenside-trondheim-trondheim-torg.jpg
Aktuelt / Analyse, Flyplass og Innsikt og Nyheter og Reisetall

Stor optimisme utendørs

1/6-22
Fler og fler beveger seg i bybildet, noe varehandelen er et godt eksempel på. NHO Service og handel har sammenlignet april i år med april i fjor, og forteller at varehandelen øker i alle kategorier. Kosmetikksalget økte mest, med hele 163%, fulgt av klessalget, som økte med 87%. Spill og leker, som pleier å være ekstra populært å handle inn på våren, økte med 84% i april i år, sammenlignet med april i fjor. Netthandelen minsket med 14% i april i år sammenlignet med april i fjor.

NHO har undersøkt hvilke aktiviteter nordmenn savnet mest under pandemien. Det folk savnet mest var å reise: 6 av 10 svarte at det å kunne reise var noe de savnet. 4 av 10 sa at det de savnet mest under pandemien var å dra ut og spise med venner og familie, mens like mange svarte at det de savnet mest var å dra på byen, konserter, festivaler og lignende.

Flere ulike aktører melder om at de ser en økt reiselyst blant landets innbyggere.

Finn meldte i en pressemelding i april om at 1 av 3 sier at de skal reise utenlands i sommer, og at like mange har planer om å feriere i Norge. 1 av 3 sier også at de vil bruke mer penger på årets sommerferie. Hos de yngste sitter pengene mest løst: I alderen 18-24 år sier 43% at de skal bruke mer penger på årets sommerferie.

Dette understreker at det tross alt går veldig godt i norsk økonomi.

Terje Berge, kommersiell direktør i Finn reise

Salget av utenlandreiser øker

Salget av utenlandreiser har økt i hele år. Apollo opplevde salgsrekord i påsken, og 2. påskedag var dagen med høyest omsetning siden 2019. Apollo rapporterte i en pressemelding i april om at feriesalget var tilbake på samme nivå som før pandemien. I tillegg har nå flere av sommerens mest populære reisemål, deriblant Hellas, Kroatia og Albania, fjernet alle innreisekrav.

Det er ingen tvil; reiselysten er tilbake for fullt og nordmenn er klare for utenlandsferie i sommer.

Beatriz Rivera, kommunikasjonssjef i Apollo

Ving forteller at de ser en økt interesse for aktive ferier, noe som er i tråd med den økte interessen vi har sett for friluftsliv her hjemme. I følge Ving ønsker 23% av oss å dra på en aktiv ferie. Interessen for fotturer har steget med hele 52%.

Flyplasstrafikken øker

3 692 403 passasjerer reiste til, fra eller via Avinors lufthavner i april 2022. Dette er en økning på formidable 349% sammenlignet med samme måned i 2021.

At trafikktallene går så kraftig opp sammenliknet med april 2021, skyldes de da gjeldende restriksjonene i Norge og verden. Lettelsene som har kommet inn i 2022 har på nytt åpnet opp mulighetene for fritt å reise i inn- og utland i mye større grad enn vi har kunnet de siste to årene, kommenterte Avinor i en pressemelding.

Bergen Lufthavn Flesland fikk i slutten av mai en ny rute: En direkterute til og fra New York. Den er viktig for både reise- og næringsliv på Vestlandet, og på sikt kommer den troligvis til å øke antallet reisende på flyplassen.

VisitOSLO kommenterer de gode reisetallene til og fra Avinors flyplasser:

Oslos besøksnæring opplever svært høy aktivitet for tiden, og vi går nå inn i en sommersesong med en fornyet optimisme og motivasjon.

Christian Lunde, administrerende direktør i VisitOSLO.

Innenlandsreiser også populært

NHO Reiseliv opplyser om at det ikke bare er utenlandsferier eller hytteturer som lokker folk til å ta ferie. Innenlandsreisende står for 70% av markedet, noe som viste seg å være en stor styrke under pandemien. I en undersøkelse NHO utførte før påsken, svarte 20% at de da skulle bruke tid på gode mat- og vinopplevelser, byferie, spa og kulturopplevelser, en trend som er forventet å holde seg også i sommer.

NHO Reiseliv rapporterer også om en økning i havfisketurisme, noe som gir store ringvirkninger for hvordan folk beveger seg i det offentlige rom på vei til og fra spennende destinasjoner.

Kilder: Apollo, Finn, NHO Reiseliv, NHO Service og Handel, SSB og Ving.

Kontakt

Cecilie Foss

Head of Marketing & Communication

Ring oss

22 02 34 00. Eller send en epost til post@clearchannel.no