bilde-artikkel-2.jpg
Aktuelt / Innsikt

Utnytt ditt digitale potensiale for din neste utendørskampanje

Digital utendørsreklame gir deg som reklamekjøper mer valuta for hver krone. Clear Channels digitalspesialist Lars Bruto forklarer hvorfor.

Hvor flinke er vi egentlig til å omfavne alle mulighetene som kommer med den teknologiske utviklingen? Spørsmålet stilles jevnlig av Lars Bruto, Digital Specialist i Clear Channel, som jobber med digital utendørsreklame.

Den digitale skjermen har mange bruksområder og et enormt potensial som ikke alltid tas ut per i dag. I stedet brukes reklameflaten altfor ofte likt som den statiske plakaten.

– Hadde du sett en TV-reklame som brukte stillbilder, ville du gått bort og dunket i TV-en. Når kunder nøyer seg med å sende oss stillbilder til digitale flater – og det skjer faktisk ukentlig – mister vi mye av effekten som ligger i mediet, forteller Bruto.

Kunsten å tenke taktisk
En mindre opplagt, men kanskje vel så viktig forskjell mellom de to måtene å reklamere på, handler om taktisk plassering og fleksibilitet, sier Bruto.

– Hvis du sammenligner med den statiske plakaten, byttes den en gang i uken. Den digitale kan byttes hvert femte sekund, og som reklamekjøper kan du selv velge når du skal være på og ikke. Er det lurt å kjøre en pizzareklame hardt mandag morgen? Eller er ettermiddagen bedre? Med digital reklame kan vi jobbe presist og målrettet med akkurat disse tingene.

For Clear Channel er det dette som ligger i begrepet «always-on», forklarer Lars Bruto.

– Vanlige kampanjer går gjerne over to-tre uker, med stort trykk. Men i de fleste tilfeller vil det være mye mer effektivt å skru opp trykket på de dagene og tidspunktene da det virkelig treffer. Slik kan du forlenge kampanjeperioden til for eksempel ti uker, med et budskap som ligger som et always-on-teppe i vår kanal.

Treffsikre og smarte parametre
Tid og sted er grunnleggende parametre for hvor effektiv en digital utendørskampanje blir.  I tillegg finnes det enda mer detaljerte og spennende variabler – Bruto nevner vær, trafikk og trender på Google og Twitter som gode eksempler.

– Nå søkes det jo for eksempel mye på fotballresultater. Tidligere i sommer sjekket mange pollenvarselet, mens søkene på «influensa» garantert vil gå opp utover høsten og vinteren. Da lønner det seg å ha noe klart. Å kjøre en kampanje for vinterdekk i uke 48 hvis den første snøen kommer en måned tidligere, er en bortkastet mulighet.

Tre nyanser av taco
Vår mann trekker fram Santa Maria som en kunde som har omfavnet de digitale mulighetene. Kine Kotte, Country Marketing Manager i Santa Maria, kvitterer med følgende beskrivelse av samarbeidet med Clear Channel:

– Det har vært helt strålende. Etter en uke på lufta gjorde vi en evaluering og fikk anbefalt å gjøre noen justeringer. Et råd vi selvfølgelig valgte å følge. Det er jo det som er så fantastisk med digitale medier – at vi kan gjøre justeringer underveis i kampanjen, slik at vi sikrer at vi får den effekten vi ønsker.

Kampanjen hun sikter til – utarbeidet i samarbeid med Maverix og Vizeum – viser fram tre nyanser av taco, justert etter hvilken modus målgruppen befinner seg i: Tacotirsdag med fisk, tacotorsdag med kylling og – selvsagt – tacofredag med kjøttdeig.

– Vi har lært hvor utrolig viktig det er å treffe forbruker med riktig budskap til riktig tid. Forbrukeren må være i riktig modus. Med denne utendørskampanjen har vi kunnet friste folk med deilig taco når de er som mest sultne og på vei til butikken. Vi har tidsstyrt på både dager og klokkeslett, sier Kine Kotte.

Myten om kostnaden
Så til spørsmålet mange trolig stiller seg når det er snakk om å legge penger i digital markedsføring: Koster det skjorta?

– Mange tror at når du kjøper en utendørsreklame, så koster det automatisk en halv million kroner. Det er en myte. Med de nye bookingsystemene vi har, kan du gå inn og kjøpe fullt trykk en fredag ettermiddag på en t-banestasjon. Og med muligheten til å forlenge kampanjen over flere uker, får du også mer igjen for pengene.

Å kunne si ja til alle typer budsjetter er noe av det som driver Lars Bruto videre i jobben sin.

– Jeg ser på oss som en ærlig kanal. Det er ingenting hemmelig ved det vi driver med. Vi vil være en kanal for alle, ikke bare FMCG-gigantene.

Vil være med i idéfasen
Det er imidlertid én ting som er essensiell for å identifisere og møte kundens behov: Planlegging. En plass ved bordet tidlig, i idéfasen, før beslutninger fattes.

– Ja, dette krever at «treenigheten» – kunden, byrået og oss – snakker sammen om nøyaktig samme ting. Når vi har møter med reklamebyråer og kreatører… Det er da det skjer ting, sier Lars Bruto.

Digitalspesialisten anslår at maks to prosent av Clear Channels kunder utnytter muligheten som ligger i den digitale kanalen fullt ut i dag – selv om ting altså er i endring.

– Iblant kan det sikkert være lettere å bare lage en statisk plakat og sende inn til oss. Men da blir naturligvis også effekten og relevansen mindre. Vi er der vanlige folk er og har sine vanlige behov. Bruker du vår mediekanal riktig, dekker du hele uken deres.

Markedsfører, kreatør eller reklamekjøper? Ikke gå glipp av Clear Channels nyhetsbrev, som du kan abonnere på her!

Ring oss

22 02 34 00. Eller send en epost til post@clearchannel.no