gront-tak-gronnere.png
Aktuelt / Nyheter, Samfunnsansvar

Bærekraftige leskurtak

23/05-24
Clear Channel har ansvar for 1600 leskur fordelt over hele landet. Nå er et nytt initiativ satt i gang for å gjøre leskurene mer bærekraftige. I et prøveprosjekt i Oslo har to leskur fått solcellepanel på taket, og to andre leskur har fått plantedekkende sedumtak. Solcellepanelene sørger for å skape energi som lyser opp leskurene, og sedumtakene bidrar til å skape biologisk mangfold for insektene.

De to leskurene i Oslo som har fått et påmontert solcelleanlegg og batteriløsning er med på å lyse opp de mørke timene av døgnet. Når solen skinner på dagtid, vil leskurene automatisk bli ladet opp for å kunne lyse opp på kveld- og nattestid. De opplyste leskurene vil kunne skape en større følelse av trygghet for kollektivreisende på kveld- og nattestid. Country Manager i Clear Channel, Dennis Højland Nyegaard, beskriver det som en viktig prioritering som bidrar til å gi tilbake til samfunnet.

For Clear Channel er det viktig å bidra der vi kan til å skape et trygge gater for alle. Belyste kollektivstopp en viktig faktor å gi økt følelse av trygghet for kollektivreisende som venter på bussen i mørket. At dette samtidig gjøres på en bærekraftig måte, betyr at prosjektet treffer på flere av våre verdier.

Dennis Højland Nyegaard

Prøveprosjektet gjennomføres i samarbeid med Sporveien og Ruter, der all belysning i leskurene baseres på solenergi. Dette er en relativt diskré solcelleløsning, der panelene ligger flatt på det eksisterende taket. Bakgrunnen for prosjektet er at mange holdeplasser i Oslo har begrenset tilgang på kommunal strømtilførsel, hvilket utløser et behov for en alternativ løsning til ordinær strømtilknytning.

solcelle-lehus-6-scaled.jpg

Stor kapasitet på solcellepanelene

I første omgang testes solcelletakene på to holdeplasser med ulike solforhold. Leskurene som er en del av prøveprosjektet er plassert på Welding Olsens vei, utenfor Skullerud skole, samt Møllefaret i bydel Ullern. Pilotprosjektet er levert av UIP, i samarbeid med Clear Channel. Den tekniske løsningen er utformet av Gylling Teknikk, og montert av elektroingeniør Tidemand Elektro. Christoffer Bakken Åkre, byplanlegger i UIP, forteller at batteribanken kan holde på energi tilsvarende en kjøretur på 70km. med el-bil.

Leskurenes takflate er dekket av fire 360W-solcellepaneler som på dagtid lader opp en batteripakke plassert i leskuret. Når mørket trer frem, henter belysningen i leskuret strøm fra den lagrede energien i batteripakken. Hittil er vår erfaring at anlegget fungerer fint og holder seg stabilt innenfor batteristatus 85% - 100%.

Christoffer Bakken Åkre

Grønne sedumtak

I tillegg til prøveprosjektet med solcelletak, har to leskur i Oslo fått grønne sedumtak. Implementeringen av grønne tak bidrar til å skape et mer bærekraftig og behagelig bymiljø. Det bidrar til å redusere klimaavtrykket, forbedrer helsen og livskvaliteten til innbyggerne, samt fremmer biologisk mangfold. Sedumtakene har vært en viktig del av Clear Channels bærekraftstrategi.

Takene på leskurene består av mange kvadratmeter totalt, og derfor var det et godt initiativ å kunne bruke dem til noe bærekraftig. Å skape et sted der insekter og småkryp trives, har vi sett på som viktig for å fremme biologisk mangfold.

Dennis Højland Nyegaard

Leskurene på Klingenberg og Tjuvholmen er de første holdeplassene som har fått sedumetak. Disse lokasjonene har ulik grad av vegetasjon, der tiden vil vise om artsmangfoldet får stor ulikhet. Begge leskurene er i nærheten av kontorbygg, hvilket gjør at de som jobber i byggene kan få gleden av plantene når de titter ut av vinduene. Byplanlegger i UIP, Mina Sagelvmo, er tydelig på hvor viktig dette prosjektet har vært for UIP.

At leskurene kan bruke arealet sitt til et bærekraftig tiltak ser vi på som et svært godt initiativ. På den måten kan vi også bidra til Oslo kommune sitt mål om "2030 grønne tak og fasader i 2030".

Mina Sagelvmo

Ring oss

22 02 34 00. Eller send en epost til post@clearchannel.no